Antep Fistigi Kabuguyla Teknolojik Bir Yenilik Daha
Türkiye’nin ilk ve tek ekolojik binasinda antepfistigi kabugundan enerji üretilecek. Hava, su ve topragin en azami bir sekilde kullanilacagi pasif evde, günesten, kirli sudan, yagmur suyundan en iyi sekilde yararlanilmasi planlaniyor.
Gaziantep’te, su ve çöpten sonra antep fistigi kabugundan enerji üretecek olan Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, yaptigi projelerle Türkiye’nin gündemine girmeye devam ediyor.
Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’nin projelerinden biri olan Türkiye’nin ilk ve tek ekolojik binasinda (pasif ev) antepfistigi kabugundan enerji üretilecek. Hava, su ve topragin en azami bir sekilde kullanilacagi pasif evde, günesten, kirli sudan, yagmur suyundan en iyi sekilde yararlanilmasi planlaniyor.
Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, bu proje ile hem uluslararasi toplum hem de ulusal alanda önemli bir sehir olduklarini söyledi. Baskan Sahin, ailelerin bu binayi kullanmayi ve sistemi ögrenip aile bütçelerine katki sagladiktan sonra, kentin büyük bir bölümünde enerji ve su israfindan kaçinilacagini kaydetti. Binada egitim salonlarinin bulundugunu ve rehberler ile danismanlar tarafindan tüm bilgilerin verildigini belirten Sahin, isteyen herkesin bu bilgilerden yararlanabilecegini ifade etti. Bu binanin sadece örnek bir bina oldugunu ve egitim amaçli kullanacaklarini dile getiren Baskan Sahin, pasif ev binalarinin sayilarini çogaltacaklarini ve bu yönde Ekolojik Kent Projesi çalismalarinin devam ettigini bildirdi.
Büyüksehirler için biyokütle ve biyogazin çok önemli bir konumda oldugunu ifade eden Sahin, konusmasini söyle sürdürdü:
“Biz fistik kentiyiz. Fistik kabugunun öz kütlesi ve enerjiyi tutma gücü çok yüksek. Kalkinma Bakanligi, üniversiteler ve Fransiz bilim adamlari ile bir proje ürettik. Bu konu üzerindeki çalismalarimiz devam ediyor. Fistik kabugunu daha fazla kullandigimiz zaman biyo kütleden daha fazla nasil istifade edecegiz, onun yalitim gücünden ve enerjisinden daha fazla nasil istifade edecegiz, bu isin bilimsel ve akademik boyutlari ile çalisiyoruz. Son baharda bir fistik festivalimiz olacak. Bu festivalde fistik kabugunun içindeki enerjiyi gücünü ekolojik kentte nasil kullaniriz diye bir alt yapi çalismasi da yapiyoruz.”
200 bin kisinin yakit ihtiyaci karsilanacak.
Ekolojik binaya neden ihtiyaç duyduklarini anlatan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Sahin, modern dünyaya bakildigi zaman birçok çatismanin enerji yüzünden çiktigini söyledi. Dünyada enerjisini yönetemeyen, üretemeyen, kullanamayan bir ülkenin kalkinmasi ve hedefine ulasmasinin mümkün olmadigini aktaran Sahin, enerjide en büyük giderin isyeri, ev ve aile ortamlarinin oldugunu vurguladi. |