Toprak Ve Bitki Analizleri
Çiftçilerin sezon boyunca yetistirdigi ürünler için yaptigi maddi harcama, dogru zamanda dogru gübrenin yeterli miktarda uygulanmasi ile en aza indirilir ve bu sayede çiftçi kara geçmis olur. Gübrelerin fazla miktarda uygulanmasi, pahaliya mal olmakla birlikte çevre açisindan da kirlilik yaratir. Az miktarda uygulanmasi ise bitkiden alinacak verimin düsmesine neden olur. Çiftçilerin sezon boyunca yetistirdigi ürünler için yaptigi maddi harcama, dogru zamanda dogru gübrenin yeterli miktarda uygulanmasi ile en aza indirilir ve bu sayede çiftçi kara geçmis olur.
Gübrelerin fazla miktarda uygulanmasi, pahaliya mal olmakla birlikte çevre açisindan da kirlilik yaratir. Az miktarda uygulanmasi ise bitkiden alinacak verimin düsmesine neden olur.
Topraklarin yetistirilecek ürüne göre verim saglama kapasitesi ve tarim yapilabilme derecesi degiskenlik göstermektedir. Bu nedenle yetistirdigi üründen verim elde etmek isteyen çiftçi birkaç noktaya önem vermelidir:
- Toprakta bulunan fosforun yeterlilik düzeyi ile ilgili toprak testi
- Iz element tayini için bitki dokusundan yapilacak test
- Bitki özsuyunda bulunan nitrat ve azot miktari için test
Ürünlerden maksimum verim alabilmenin yolu, bitkiye zorunlu olan besin elementlerinin saglanmasindir. Bu elementlerin yoksunluklari durumunda ise mutlaka bitkide bulunma oranlari ve verilmesi gereken miktar için ölçümler yapilmalidir.
Bitkiye hangi besin elementlerinden ne kadar verilecegi, birçok faktörde oldugu gibi çiftçinin kontrolünde degildir. Uygulama miktari asagidaki faktörler göz önüne alinarak belirlenebilir:
- Toprakta yarayisli besin elementi degeri (toprak testi yapilarak belirlenir)
- Bitkinin gelisimi boyunca topraktan kaldirdigi besin elementinin hesaplanmasi (yetistirilen bitki için belirlenen hedef verime baglidir)
- Besin elementi uygulama orani belirlemek için yerel verilerin ve arastirma bulgularinin toplanmasi(kg/ha)
|