HIYAR YETISTIRICILIGI HIYAR BAKIMI HIYAR HASTALIKLARI
ÖRTÜALTI HIYAR YETISTIRICILIGI Hiyar seralarda yetistirilen en önemli sebzelerden biridir. Sera alanlarinin % 18'inde hiyar üretimi yapilmaktadir. En fazla ilkbahar döneminde olmak üzere tek mahsul ve sonbahar dönemlerinde de önemli seviyede yetistirilir.
HIYAR NE ISTER? -Hiyar besin maddelerince zengin kaba yapili iyi drene edilmis su tutma kapasitesi yüksek sicak topraklari ister. -Hiyar 0.5-5°C arasinda üsür ve -2°C de bitki donar. Çimlenme için optimum 20-22°C sicaklik gerekir. Hava sicakligi ve optimum olarak gündüz 21-25°C, gece 15-18°C olmalidir. Isiklanma süresi ise 14 saattir.
ÜRETIME NE ZAMAN BASLAYALIM? Yetistirici, hiyar üretimine uygun bir çesitle baslamalidir. Seralarda hiyar yetistiriciliginde yil boyu devam eden ekimler yapilmaktadir ve her yetistirme dönemi için tavsiye edilen çesitler farklidir. Bununla beraber ekim ve dikimlerin yogunlastigi dönemler vardir. Bu dönemler söyledir.
Yetistirme Dönemi Tohum Ekim tarihi . - -Erken Sonbahar Agustos
- -Geç Sonbahar Eylül'ün ilk yarisi
- -Tek Mahsul Ekim ayinin ikinci yarisi
- -Erken Ilkbahar Aralik ayinin ikinci yarisi
- -Orta Ilkbahar Ocak ve Subat
- -Geç Ilkbahar Mart'tan itibaren Mayis ortalarina kadar,
FIDE YETISTIRELIM Basarili yetistiriciligin en önemli sartlarindan biride kaliteli fide yetistirmektir. Kaliteli fide iyi bir fide harci, iyi bir bakim ve fide yetistirme ortami ile temin edilir. Geleneksel olarak fide harci iyi yanmis çiftlik gübresi toprak ve kum karisimindan hazirlanir. Çiftlik gübresi en az üç ay önce temin edilmeli iyice yanmis olmali ve bitkiye zararli maddeleri ihtiva etmemelidir.
YA FIDE YADA DOGRUDAN EKIM Tohum ekimi ya dogrudan seraya yada torbalara yapilir. Eger torbalara yapilacaksa önce torbalar harç ile doldurulur. tohum ekim harci domates harcina çok benzer. Son yillarda harç yerine torf kullanimi yayginlasmistir. Harç veya torf ile doldurulan torbanin ortasina bir adet tohum ekilir ve üzeri 1 cm harç ile örtülür. Ilk su verilir. Çimlenme ile birlikte ilk hakiki yapraklari olusturan fidelerin torbalari bulundugu yerde seyreltilerek yeterli havalanma saglanir. Fide büyüme devresinde bitki koruma tedbirlerinin ihmal edilmemesi gerekir. Eger direkt seraya ekim yapilacaksa; uygun toprak hazirligindan sonra açilan çukurlara önce bir avuç harç veya torf konur ve üzerine tohum ekilir.
FIDE NASIL DIKILIR? Dikimden önce toprak tahlillerine dayali olarak temel gübreleme yapilir. Dikim için hafif kumlu topraklarda sera düz olarak hazirlanir. Diger topraklarda ise dikim sirtlara yapilmalidir. Bu tatbikat büyümenin her safhasinda görülen toprak hastaliklarina karsi önemli bir kültürel tedbirdir.
HASTALIKLARA DIKKAT Hiyar diger sebzeler içinde hastaliklara karsi en hassas olanidir. Toprak hastaliklari problem ise tedbir alinmasi gerekir. Bu amaç için en pratik ve ucuz yol seralarin solarizasyonu dedigimiz islemdir.
FIDE 3-5 YAPRAKLI OLUNCA Sonbahar ve tek mahsul dönemlerinde sera bos oldugu için fideler üç hakiki yaprakli olunca, ilkbaharda ise 4-5 yaprakli derede seraya dikilir.
SIRALAR KUZEY-GÜNEY OLMALI Dikim istikameti kuzey-güney yönünde olmalidir. Dikim mesafeleri çift sira dikim sisteminde çift siralar arasi 100 cm, sira arasi 50 cm, sira, üzeri de tek mahsulde 50 cm, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde 45 cm dir.
ASKIYA ALALIM - •Bütün bakim isleri kolaylasir,
- •Bitkiler arasinda hava hareketi saglanir,
- •Hastalik ve zararli kontrolü kolaylasir,
- •Verim ve kalite yükselir.
Bitki siralarina paralel yerden 10-15 cm yüksekten ve 200 cm yüksekten 2 sira tel çekilir. Her bitki ayri ayri iki tel arasina çekilen ipe sardirilir.
BUDAMA NASIL? Budama yine yaprak, sürgün, sülük ve erkek çiçek toplamasi seklinde yapilir
TOZLANMAYA YARDIM Yine bildigimiz gibi tozlanma ve döllenmeye yardimci olmak için 4 dekar seraya 5.000-10.000 arilik bir ari ailesi gereklidir. Ancak partenokarp (çekirdeksiz) çesitler için tozlanma ve döllenme gerekmedigi için ari ailesine ihtiyaç yoktur.
VERIM Meyvalar normal çesit iriligine gelince hasat edilir. Hasat gecikmemelidir. Verim çesitlere göre degismekle birlikte 10-20 ton/da arasindadir. |