Eksi 30 derecede domates yetistiriciligi
Eksi 35 Derecede Üretilen Ilk Salkim Domatesler ; Serhat Kalkinma Ajansi’nin (SERKA) destekledigi ’Kaplica sera ile tanisiyor’ projesi kapsaminda Mart ayinda yetistirilen salkim domatesler pazarda satisa çikti.  Serhat Kalkinma Ajansi’nin (SERKA) destekledigi ’Kaplica sera ile tanisiyor’ projesi kapsaminda Mart ayinda yetistirilen salkim domatesler pazarda satisa çikti. Yilin 12 ayi her türlü sebzeyi yetistireceklerini belirten Güzel, ürünleri Rusya, Azerbaycan, Iran ve Gürcistan’a ihraç etmeyi hedefledi. Agri, Ardahan, Igdir ve Kars’ta faaliyet yürüten, diyadin Köylere Hizmet Götürme Birligi’nin, ’Kaplica Sera Ile Tanisiyor Projesi’ne hibe destegi vermesi uluslararasi bir sirkete ilham kaynagi oldu. Ticari faaliyetlerini Azerbaycan’da yürüten Agrili isadami Abdulbari Güzel’in Intersun Sirketi, Diyadin’deki Jeotermal kaynaklarin bulundugu bölgede 20 dönümlük alan üzerine 8 milyon TL bütçeyle domates serasi kurdu ve üretimine basladi. Kar kalinliginin 1 metreyi buldugu buz gibi havada kurulan sera jeotermal kaynakla isitiliyor. Serada ilk olarak salkim domates ilk ürün olarak yetistirildi ve bu hafta yapilan hasat sirasinda 5 ton domates iç pazara çikti. Bu yatirimla birlikte bölge Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan ’Organize Seracilik Bölgesi’ ilan edildi.
"HEDEFI RUSYA, AZERBAYCAN VE IRAN PAZARI" Intersun Sirketi Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bakir, çogu kadin 75 kisinin serada istihdam edildigini, yilin 12 ayi her türlü sebzeyi yetistireceklerini belirtti. Bakir, söyle konustu: "Kurdugumuz bu sera ile sifirin altinda 35 derecede de olsa tarimin yapilabilecegi, Diyadin’de bosa akip giden jeotermal kaynaklarin degerlendirilebilecegini göstermek istedik. Bin dönüm arazi üzerine baska seralar da kuracagiz. Bu da ayni zamanda 1200 kisinin istihdam edilecegi anlamina geliyor. Yillardir Diyadin’de bosa akan termal kaynagii üretime dönüstürdük. Normal sera domatesinin yogunlugu 2-3 arasinda ama bizim domateslerin yogunlugu su anda 5’tir. Bu da, ürünlerin temiz bir havada organik olarak yetistigi anlamina geliyor. Yetistirdigimiz ürünleri basta Rusya olmak üzere Azerbaycan, Iran ve Gürcistan gibi ülkelere ihraç etmeyi hedefliyoruz."
"ANTALYA’DAKI DOMATESTEN DAHA KALITELI VE VERIMLI" IDDIASI Sirket Danismani Düzce Üniversitesi Isletme Fakültesi Ögretim Üyesi Doç.Dr.Hakki Eraslan da bölgeyi sadece ekonomik olarak degil, sosyal kültürel ve çevresel açidan kalkindirmaya çalistiklarini söyledi. Projeyi bölgede yayginlastirmayi hedeflediklerini belirterek, "Domatesin lezzeti ve kalitesi de çok yüksek. Çünkü burada dogal karbondioksit de veriliyor. Allah buraya çok önemli nimetleri bahsetmis ama bunu degerlendirirsek ancak gelir elde edebiliriz" dedi. SERKA Agri Yatirim Destek Ofisi Koordinatörü Ceren Kurga da, yapilan yatirimin yereldeki potansiyelleri kullanmak açisindan örnek teskil ettigini ifade etti. Yatirim sosyal kalkinmaya, özellikle kadinlarin istihdamina büyük katki saglayacagini belirten Ceren Kurga, bölgede yatirim yapmak isteyen girisimciler için yeterli devlet destegi verildigini, girisimcilerimi bölge illerine yatirim yapmaya davet etti. |